Om oss

Lotten och Jonna          Tomas och Totte

Vi heter Lotten & Tomas Eriksson och föder upp basenji. Vi hade vår första kull 1994 och har haft en kull till sedan dess (1996). Vår tredje kull föddes 2001, närmare bestämt i mitten av juni.

Vi bor i radhus i Haninge söder om Stockholm tillsammans med våra tre söner, Lukas, född 1998; Markus, född 2002; samt minstingen Noah född 2005. I dagsläget har vi två basenjis hemma, Kajsa och Ernie.

Mitt (Lotten) hundintresse började redan som barn. Min moster, Agneta Reis, föder upp tibetansk spaniel sedan många år tillbaka (prefix Nalinas) och jag spenderade mycket av min lediga tid där när jag var yngre. Det blev naturligt att jag började med "tibbar" och min första egna hund blev en tik som Agneta fått tillbaka, Nalinas Lan-Ce - "Persson". Med tiden blev det flera och jag hade som mest fyra tibbar. Idag lever tyvärr ingen av dessa men jag fortsätter att följa med i tibbevärlden genom Agneta och mina föräldrar som har flera tibbar..

Min make, Tomas, var totalt ointresserad av hundar när vi träffades men blev så illa tvungen att bli intresserad han också ;-). Vi var dock båda överens om att tibbarna egentligen inte var vår ras och började leta efter någonting annat. När vi upptäckte basenjin var det kärlek vid första ögonkastet!

Vår första basenji, Wamba's N'Boogi Woogi - "Ida" flyttade in hos oss 1991. Som ofta är fallet med den första så blev hon väl inte riktigt vad vi hade hoppats på, hon är totalt ointresserad av utställningar och har väl inte riktigt utseendet för det heller. Hon var och är dock en underbar familjehund och det är ju självklart det viktigaste!

Naturligtvis ville vi ha en till, och gärna en trikolor. Idas uppfödare skulle ha en "sommarkull" och vi bokade upp oss på en tikvalp, gärna trikolor. Det föddes EN valp i den kullen, en trikolortik! Hon döptes sedermera till Wamba's N'Lone Star - "Jonna" och flyttade hem till oss hösten 1992.

Jonna var betydligt mer intresserad av utställningar och karriären gick väl ganska bra. Idag är hon Nordisk utställningschampion, främsta meriten var väl när hon blev reserv bästa tik på specialen 1996 av 34 tikar! Hon är dock pensionerad från utställningsringen nu. 

Första kullen blev nu ett faktum. Jonna parades med Ch Yaraandoo och fick tre valpar, alla hanar. Endast en av dessa, Triad's Apache-Hunter, har ställts ut några gånger och den roligaste vinsten var när han blev BIR-valp på specialen 1995!

Vår tredje basenji blev en import från England. Färgen brindle var på väg att bli godkänd, trodde vi, och bestämde oss därför för att importera en brindle. "Totte", Domewood Tiggatoo, kom till oss i mars 1995. Tyvärr blev inte färgen godkänd då The Kennel Club (engelska kennelklubben) sade nej till färgen. Frågan togs upp igen ett par år senare och nu bordlades den i två år för att därefter ett slutgiltigt beslut skulle tas. Och nu, äntligen, våren 2000 godkändes färgen brindle på basenji!

På grund av att Totte visade sig ha HD (höftledsdysplasi) fick han endast en kull i Sverige, med vår egen tik Ida. När vi parade dessa två visste vi dock ingenting om att han hade HD (det är egentligen inget större problem på basenji). Senare hörde vi dock ryktesvägen att hans farfar lämnat HD och bestämde oss för att röntga honom. Det var då det uppdagades att han hade en etta på ena höften (idag: grad C). Två hanvalpar föddes i alla fall i hans enda kull, ingen var dock brindle. Läs mer om denna kull här.

Tyvärr hade Totte ett osäkert temperament och när detta förvärrades bestämde vi oss för att låta honom somna in för gott. Läs mer om detta på hans sida.

Vår fjärde basenji flyttade in hos oss 1997. Hon heter "Kajsa" (Wazazi Perfect Dream) och är en autraliensisk import. Det var en dröm som gick i uppfyllelse när vi importerade henne och vi är mycket tacksamma mot hennes uppfödare, Miss Kylie Delacourt, för att vi fick denna underbara tik.

Kajsas utställningskarriär var riktigt framgångsrik. 1998 ställdes hon inte ut så mycket men lyckades ändå placera sig 7:a på Årets tik-listan. Äret därpå, 1999, gick det jättebra, bland annat tog hon certet, blev champion och placerades som 2:a bästa tik på Specialen, det med 100 anmälda basenjis! Hon placerades det året som 2:a på Årets tik-listan, slagen med endast en poäng! År 2000 ställdes hon inte ut speciellt mycket men hon har ändå lyckats ta två CACIB och ett BIM. Hon slutade året med en 6:e plats på Årets tik-listan, inte illa med tanke på hur lite hon ställts ut. Efter det har hon bara ställts ut sporadisk men i sommar blir hon veteran så då kommer det att bli lite fler utställningar igen.

Vi parade Kajsa första gången hösten 1999 men tyvärr så blev hon inte dräktig. Året därpå parades hon igen men även denna gång gick någonting fel. Till sist, 2001, blev hon äntligen dräktig och vår tredje kull blev ett faktum.

I augusti 2000 kom Ernie hit på visit. Ernies riktiga namn är Wazazi Dazzling Image och han kommer med andra ord från samma uppfödare som Kajsa. Det var meningen att vi skulle låna honom från hans Nya Zeeeländske ägare i 1,5 år och sedan skicka hem honom igen men när han varit här i ett år fick vi frågan om vi ville köpa honom vilket vi självklart tackade ja till! Han är en underbar hund och en glädje att äga. Ernies utställningskarriär här i Sverige har hittills varit fantastisk. Det går inte att räkna upp alla hans framgångar men bland annat har han två BIS på Specialen och har varit Årets Basenji i tre år på raken nu, 2001, 2002, 2003!!! Läs mer om hans framgångar på hans egen sida.

På grund av bråk i flocken så flyttade Ida och Jonna hem till två olika vänner till oss i januari 2001. Båda har fått underbara hem och trivs ypperligt! TACK Ulla och Ulrika med familjer för att ni öppnat era hem och era hjärtan för våra älskade "tanter"!!! 

Vi håller inte bara på med utställningar med våra hundar. Det som nog våra hundar ändå uppskattar mest är lure-coursing! Det är en typ av hundkapplöpning som du kan läsa mer om här. Tyvärr så har det dock inte blivit lika mycket av detta sedan barnen föddes men vi hoppas att det blir mera framöver.

Vi har våra hundar i första hand för att vi älskar dem! De är våra familjemedlemmar och hänger med oss på det mesta. I andra hand så är de vår hobby; avel, lure-coursing och utställningar tar upp det mesta av vår fritid.