Aktiviteter för din hund

Att köpa hund innebär inte bara en promenad i parken eller långa sovstunder även om en valp kan sova en del. För att en hund ska må bra, oavsett ras behöver den motion för både knopp och kropp. I denna text kommer du kunna läsa mer om olika aktiviteter som finns för hundar och du kan själv välja vad som passar bäst för dig och din hund.

Agility

Denna sport handlar om att du och din hund ska ta er igenom en hinderbana på tid. Under tävlingar är det den hund som är snabbast och har minst fel som vinner. Att träna agility med sin hund kan vara perfekt om du har en hund som har mycket energi. Genom att hunden springer och samtidigt behöver tänka så tränar de både knopp och kropp i denna aktivitet. Det kan vara en rolig samarbetsaktivitet för ägaren och hunden.

Nosework

Detta är en relativt ny sport i Sverige men den har redan tagit landets hundägare med storm. Alla hundar oavsett ras eller ålder kan delta och här handlar det inte om motion utan här är det huvudet som får jobba. hunden lär sig leta reda på tre olika dofter, Eukalyptus, Lagerblad och Lavendel. Först måste hunden ha gjort ett doftprov som måste vara godkänt. När det är godkänt kan du och din hund börja tävla.

Klass 1 innehåller den först doften och klass 2 den andra och det avslutas med klass 3 som är lavendel. I Nosework kommer du få utföra 4 olika moment där det gäller för hunden att hitta dofterna. Momenten innehåller inomhussök, utomhussök, fordonssök och sök efter dofter i behållare. När hunden har genomfört alla momenten så kommer den få poäng som visar var hunden placerar sig. Kanske har du tur och vinner hela tävlingen.

Lydnadsklasser

Du kan gå valplydnad med din hund och du kan sedan gå det som heter allmänlydnad och vardagslydnad. Där lär sig valpen den grundlydnad som den behöver för att fungera i vardagen. När valpen blivit vuxen kan du börja gå lydnadsklasser och Rallylydnad. Dessa innefattar hårdare lydnad och ställer större krav på hunden. Du kan välja att träna och bara gå kurser men om du vill tävla så kommer du få börja i en startklass och sedan gå vidare till lydnadsklass 1 därefter kommer lydnadsklass 2 och 3. Samma är det i rallylydnad.

Övrigt

Om du har en hund som inte är registrerad i SKK så måste du ha en tävlingslicens som du kan köpa hos Svenska kennelklubben. Utan detta kommer du inte få lov att tävla.