Hundutställning

En rolig aktivitet du och din hund kan göra tillsammans är att vara med i en hundutställning. Just hundutställningar är en del av utvärderingen i avelsarbetet för uppfödarna, för att få fram en så rastypisk hund som möjligt gällande exteriören. Vissa kallar det klubben för inbördes beundran, men även om du inte är uppfödare själv så är utställningar trevliga att gå på.

Träna

Du och hunden behöver öva upp ett samarbete och en kontakt mellan er, vilket kan vara ett bra sätt att aktivera er. Hunden ska trava fint och avspänt i lagom tempon bredvid dig medan du går i en stor cirkel, eller en triangel, och ni får öva in vändningarna så att hunden glatt följer med dig. Öva på att ställa upp hunden naturligt. Håll inte på att dra och slita i hunden, korrigera benen och en massa dumt, det där är på lång sikt på väg bort från utställningsringen. Naturlig uppställning är det snyggaste eftersom det speglar samspelet mellan hund och handledare. Hunden ska stå med alla fyra benen i marken och sträcka på sig. Tänk dig att din hund springer lös på fältet och får syn på något spännande en bot bort, stannar, spänner upp sig och tittar. Ser du? Precis så ska den visa upp sig i ringen. Träna med godis i handen för att få den att flytta fram stegvis tills den står bra med benen och tittar uppmärksamt på dig. Kan den stå kvar och titta på dig under några minuter med slakt koppel ser det riktigt imponerande ut i domarens ögon, så öva hundens uthållighet i detta.

Hur går det till vid utställningar?

För att kunna ställa ut din hund behöver rasen vara registrerad i FCI, Internationella kennelklubben, eller i SKK, Svenska Kennelklubben. Vissa raser som inte är upptagna inom FCI eller SKK har egna register där det registreras och deras egna rasklubbar kan anordna egna utställningar. Nästa steg är att hunden har en stamtavla och själv är registrerad, alltså köpt från en ansluten och seriös uppfödare. Har du en blandras finns blandrasutställningar du kan anmäla dig till för skojs skull.

Anmäl dig till utställningen, se till att hunden är vaccinerad och börja träna. Åk till utställningen, håll reda på din nummerlapp och när det är din tur går du och hunden in i ringen och visar upp er. På kritiklappen ni får av ringsekreteraren efteråt kan du läsa om vad som är bra och mindre bra med din hund och ni kanske till och med belönas med en rosett.

Testa, det är en jättekul hobby!