Skillnaden på en registrerad och en oregistrerad hund

Det finns några olika sätt att skaffa sin hund på och du kan också välja om du vill ha en valp eller en vuxen hund. Du kan välja att köpa och du kan också välja att adoptera en omplaceringshund om det skulle passa dig bättre. Om du har bestämt dig för att köpa en hund ska du ställa dig frågan om du vill ha en renrasig hund eller en blandras hund. Det finns ett antal hundraser att välja på.

Registrerad i SKK

Renrasiga hundar föds oftast upp i kennel och är därför registrerade i SKK som betyder Svenska kennelklubben. De finns de som påstår att när du köper en valp från en kennel så vet du precis vad du får. Kennelägaren väljer oftast ut valpen till familjen utifrån vilken personlighet som valpen utvecklar och vad du ska ha valpen till. Du får stöd under hela valpens liv och kan rådfråga kennelägaren när du behöver. Dessa kennlar har oftast hemsidor som du kan besöka och du kommer kunna se valpens familjeträd i stamtavlan.

Oregistrerad/Registrerad i Jordbruksverket

Om du väljer att köpa en blandrashund så får inte din hund en stamtavla och kommer inte att registreras i Svenska kennelklubben. Du kommer därför att få registrera hunden själv hos Jordbruksverket. Dessa hundar säljs oftast på blocket och du kommer då få välja hund själv. Du kommer kunna prata med uppfödaren hela livet även här, däremot får du inget valppaket när hunden är leveransklar och kommer få köpa det mesta till valpen själv. Det är inte alla hundar som är blandrashundar bara för att de inte har stamtavla. Oftast beror det på att föräldrarna inte har gjort ett prov som behövs för att avkommorna ska få stamtavla. En border collie som inte har gjort vallhundsprov, kan du avla vidare på om denne är frisk, men då kommer inte valparna att få stamtavla.

Övrigt

Innan 2008 kunde inte oregistrerade/utan stamtavla hundar tävla på officiella tävlingar. Men det kan de göra idag och allt du behöver göra är att skaffa en tävlingslicens som utfärdas av Svenska kennelklubben. Denna kostar 590 kr och gäller hela hundens liv.